Comprar és una activitat necessària per a la nostra vida diària. Tanmateix, quan es fa de manera incontrolada és possible que ens trobem davant d’una addicció a les compres.
Aquesta dependència pot resultar altament nociva, tant per a l’addicte com per al seu entorn, per això és important detectar-la a temps per evitar totes les conseqüències negatives que comporta.
Vols saber com fer-ho?
En aquest post t’expliquem quins són els símptomes, les conseqüències i el tractament de l’oniomania perquè puguis actuar davant d’ella.
Table of Contents
Què és l’addicció a les compres o oniomania?
L’addicció a les compres consisteix en la compra compulsiva per part de la persona addicta, que perd el control sobre el seu comportament a l’hora d’adquirir per impuls productes que normalment no necessita.
Com en totes les addiccions comportamentals, el comprador compulsiu no pateix una dependència d’una substància tòxica, sinó d’una activitat que li genera un fals benestar momentani que només es produeix en reincidir.
En aquest cas, el comportament consisteix en la compra impulsiva amb la única finalitat de sentir aquesta felicitat efímera.
Un comportament que pot detectar-se de manera precoç si sabem quins són els possibles símptomes en què ens hem de fixar.
Símptomes de l’addicció a les compres
En un principi, l’oniomania pot passar fàcilment desapercebuda en una societat de consum com la nostra, en la que comprar de manera habitual és un fet comú i acceptat.
La possibilitat de comprar online és, a més, un obstacle afegit a l’hora de detectar l’addicció a les compres, ja que l’addicte pot fer-ho des de qualsevol lloc sense ser vist.
Tanmateix, en la seva addicció, les persones compradores compulsives alteren el seu comportament habitual i poden donar-nos pistes de l’existència del problema.
Aquests són alguns dels símptomes de l’addicció a les compres:
1. Necessitat o desig incontrolable de comprar
La sensació de benestar arriba com a conseqüència de l’acció de comprar, independentment del producte de què es tracti.
El comprador compulsiu sent la necessitat irrefrenable d’adquirir-lo per obtenir la recompensa immediata derivada de la compra, i sovint acumula molts articles similars que no arriba a estrenar.
2. Ansietat quan no li és possible comprar
A través del consum, el comprador compulsiu s’evadeix de la realitat i alleugera la seva ansietat.
Tanmateix, cada cop necessitarà comprar més per aconseguir aquest mateix efecte i patirà una angoixa més gran en els moments en què això no sigui possible.
3. Insatisfacció i culpabilitat després de la compra
Un cop passat el plaer passatger derivat del consum, l’addicte experimenta de nou la sensació de buit de la que volia escapar en comprar i, a més, se sent culpable per no ser capaç de controlar el seu comportament.
4. Incapacitat de moderar els seus hàbits de consum
El comprador compulsiu pot veure clarament els efectes negatius del seu comportament.
Tanmateix, lluny de poder prendre acció, es converteix en un espectador incapaç de canviar la seva actitud davant de les conseqüències econòmiques, familiars i emocionals de la seva addicció.
5. Irritabilitat i canvis d’humor
L’estat d’ànim de l’addicte varia enormement entre els moments d’ansietat i consum.
A aquestes alteracions s’ha d’afegir també la irritabilitat, que sol aparéixer en intentar controlar el seu comportament amb la finalitat d’evitar les compres.
Causes de l’addicció a les compres
L’addicció a les compres no apareix com una simple conseqüència del gust per comprar, sinó que sorgeix com a resposta a problemes anteriors de la persona que la pateix.
Quins factors personals poden acabar generant una tendència a les compres compulsives?
1. Fixació per l’aparença física
La importància de la imatge en la societat no deixa d’augmentar, en part a causa de la influència de les xarxes socials.
Complir amb les exigències d’una determinada aparença pot generar en algunes persones una addicció a la compra de productes que les ajudin a aconseguir l’aspecte desitjat.
2. Baixa autoestima
La cerca de validació dels altres és un sistema utilitzat per persones amb un pobre concepte de sí mateixes per millorar la seva autoestima.
Aquesta autoconcepció positiva és fictícia i desapareix en no comptar amb el reconeixement aliè. Així, qui compra de manera compulsiva a la recerca d’acceptació pot arribar a perdre el control sobre el seu comportament.
3. Buits o carències afectives
El moment d’anar de botigues o de navegar per Internet en busca de productes que comprar pot generar en l’addicte un sentiment de control sobre aquest aspecte concret de la seva vida.
Durant aquest moment, pot evadir-se d’altres problemes o emocions que li estiguin causant patiment.
4. Absència de límits
Establir límits durant la infància i l’adolescència permet, entre altres coses, millorar la gestió de la impaciència i de la frustració.
Una persona que ha crescut sense aquests límits i que ha vist sempre complerts els seus desitjos de manera immediata normalitza la satisfacció instantània dels seus impulsos.
Conseqüències de les compres compulsives
La pèrdua de control sobre les compres té nombrosos efectes negatius sobre la vida del comprador compulsiu i sobre la de les persones del seu entorn.
Quines són les conseqüències de l’addicció a les compres?
1. Problemes econòmics
Una de les conseqüències derivades del consum impulsiu sense control és la despesa que genera.
L’addicte a les compres comença llavors a acumular deutes o a sol·licitar préstecs al seu entorn.
2. Deteriorament de les relacions familiars
Amb l’avanç de l’addicció augmenta la despesa i els problemes econòmics comencen a afectar també la família de l’addicte i la seva relació amb ell.
3. Alteracions emocionals
La persona addicta a les compres viu en una alteració constant de les seves emocions, depenent de la fase en què es trobi i dels impediments que trobi per comprar.
4. Problems acadèmics o laborals
L’addicte avantposa la seva necessitat de comprar a qualsevol altre aspecte de la seva vida i per fer-ho deixa de dedicar el seu temps a les activitats a les quals abans ho destinava.
L’oci i la trajectòria acadèmica o laboral solen ressentir-se com a conseqüència de la seva addicció.
Tractament per a l’addicció a les compres
Com succeeix amb totes les addiccions, un cop detectat el problema, la millor manera d’abordar-lo és sempre a travès de la teràpia psicològica.
Mitjançant sessions individuals i grupals amb un equip terapèutic professional, tant la persona addicta com el seu entorn podran rebre llavors l’acompanyament que necessiten per superar l’addicció.
Volem incidir en la importància de la cura de les persones que s’han bolcat en l’ajuda a l’addicte. Només així podran prevenir-se o tractar-se possibles situacions de codependència que posin en risc el benestar dels cuidadors.
La teràpia psicològica adequada permet al comprador compulsiu i al seu cercle més proper tornar a la normalitat i recuperar la vida que tenien abans de l’aparició de l’addicció.
Conclusió
Tal i com dèiem abans, l’addicció a les compres pot camuflar-se fàcilment dins de la voràgine de consum de la societat actual i passar desapercebuda tant per a l’addicte com per al seu entorn.
En cas de no detectar-se els símptomes en la primera fase de l’addicció, és fàcil que aquesta no es faci evident fins a l’aparició de les seves conseqüències.
Per evitar arribar a aquest punt i poder tractar l’addicció a les compres de manera més ràpida i eficaç és important poder detectar-la el més aviat possible.
Per això, si has observat en tu mateix o en algú proper alguns dels símptomes que t’hem descrit en aquest article, és vital que acudeixis com abans millor a un professional especialitzat en el tractament d’addiccions.
Podem ajudar-te a detectar o a superar l’addicció a les compres?
Creus que pots estar davant d’un cas d’addicció a les compres? Contacta amb nosaltres, surt de dubtes i fes el primer pas cap a la recuperació.