Adicción a la heroina

Addicció a l’heroïna: quins riscos i efectes té el seu consum i com deixar-la?

L’heroïna té uns efectes devastadors en qui la consumeix.

Aquesta droga, que prové de la morfina, és una substància molt addictiva i destructiva. T’expliquem quins són els seus efectes, els riscos que comporta i com sortir d’aquesta addicció.

Què és l’heroïna?


L’heroïna és un opioide altament addictiu amb propietats analgèsiques i efectes eufòrics sobre el consumidor.

Aquestes característiques la converteixen en una substància molt perillosa a través del seu ús com a droga recreativa, ja que genera una dependència física i psicològica de manera molt ràpida.

En l’addicció de l’heroïna l’organisme desenvolupa una gran tolerància a la substància, de manera que l’addicte necessita dosis cada cop majors per aconseguir els mateixos efectes.

A aquest fet se li afegeix la duresa de la síndrome d’abstinència, que acaba fent de l’adquisició i el consum l’objectiu principal de la vida de la persona addicta, motiu pel qual l’heroïna té efectes tan devastadors.

Com es fa l’heroïna?

L’heroïna és una droga opiàcia. Es fabrica a partir de la síntesi de la morfina, una substància que pot trobar-se al cascall, planta a partir de la qual es genera l’opi.

Com es consumeix l’heroïna?

L’heroïna es comercializa en forma de pols blanc o marró, segons el seu grau de puresa, o d’una pasta fosca i enganxosa, més coneguda com «quitrà negre».

Pot consumir-se per via intravenosa i a travès de l’ús de xeringues, fumada o aspirant el vapor que genera en ser cremada.

Quins són els efectes secundaris de l’addicció a l’heroïna?


Els efectes de l’heroïna tenen greus conseqüències sobre l’organisme, sobre el comportament i sobre tots els aspectes de la vida de l’addicte, tant a curt com a llarg termini.

Efectes de l’heroïna a curt termini

Després del consum, l’organisme experimenta diversos efectes a nivell físic i mental:

Sequedat bucal

El consum fa disminuir la quantitat i la qualitat de la saliva i pot arribar a entorpir la parla i la ingesta d’aliments. També s’incrementa el risc de càries.

Enrogiment cutani i sensació d’augment de la temperatura corporal 

Durant l’eufòria, la pell del consumidor adquireix un to vermellós i aquest percep un augment de la temperatura corporal.

Sensació de pesadesa a les extremitats 

A aquesta percepció s’hi afegeix també la hipersensibilitat, tant als braços com a les cames.

Nàusees, vòmits i marejos

Aquests efectes solen patir-se especialment durant les primeres consumicions, inclús en dosis relativament baixes, tot i que desapareixen en mantenir o incrementar el consum.

Confusió

Després de consumir se sol experimentar confusió i desorientació a causa del pas continu de la semiinconsciència a la vigília i viceversa.

Efectes de l’heroïna a llarg termini

Un cop que la persona s’habitua al consum podem dir que es tracta ja d’un addicte a l’heroïna. És en aquesta fase en la que comencen a aparèixer els seus efectes a llarg termini:

Insomni

L’abstinència sol venir acompanyada d’insomni, fet que pot influir en les recaigudes, ja que l’addicte sent durant aquest període un major desig de consum.

Colapse de les venes

Com a conseqüència del consum prolongat, les venes a través de les quals s’injecta la droga s’endureixen i colapsen. A causa d’això, l’addicte busca noves zones en les quals punxar-se al llarg de tot el seu cos.

Infeccions cardíaques

L’heroïna pot acabar provocant greus infeccions al pericardi o a les vàlvules del cor i contribuir al deteriorament de la salut de l’addicte o, fins i tot, a la mort.

Abscessos 

La injecció continuada de substàncies causa inflamació als teixits i supuració, entre altres infeccions de la pell.

Molèsties estomacals i restrenyiment

Els opioides tenen molestos efectes secundaris com vòmits, inflor, dolor abdominal i restrenyiment com a causa d’una disminució de la secreció intestinal i de variacions al to dels esfínters.

Trastorns mentals

Ansietat, depressió, alteracions del somni i trastorns de la personalitat són molt comuns en l’addicció a l’heroïna, tot i que en ocasions poden passar desapercebuts entre la multitud de problemes associats al consum.

Alteracions en el funcionament del sistema reproductor

Els addictes de sexe femení poden experimentar alteracions al seu cicle menstrual; en el cas dels addictes de sexe masculí, el consum pot tenir com a conseqüència una disfunció erèctil.

Altres efectes

A més dels efectes directes sobre l’organisme, el consum d’heroïna comporta un elevat risc de mort per sobredosi.

En el cas del consum per via intravenosa, a més, la falta de cura i d’higiene està intensament lligada a la probabilitat de patir infeccions com el VIH i les hepatitis B i C, com a conseqüència de l’ús compartit de xeringues.

Com saber si una persona és addicta a l’heroïna?: símptomes de l’addicció


Detectar l’addicció a l’heroïna a temps és vital per facilitar la desintoxicació de l’addicte. Aquests són alguns dels símptomes que et poden ajudar a fer-ho:

Ràpida pèrdua de pes 

L’addicte abandona tota cura de si mateix i, amb ella, els bons hàbits alimentaris. A això s’hi afegeixen les nàusees i els vòmits, que dificulten una correcta alimentació.

Picors

Un altre dels possibles símptomes del consum d’heroïna són les picors intenses que porten l’addicte a gratar-se sovint.

Marques de burxades o ferides 

El consum intravenós, per si mateix, deixa marques visibles a la pell, però el deteriorament de les venes fa que l’addicte hagi de buscar contínuament noves zones en les quals injectar-se i que apareguin ferides o cicatrius per tot el cos.

Deteriorament dental

La sequedat bucal provocada pel consum d’heroïna fa que la persona addicta tingui ganes de consumir dolços. Això, sumat a la pèrdua dels hàbits d’higiene, facilita l’aparició de càries. L’heroïna augmenta també les possibilitats de patir malalties de genives i infeccions virals bucals.

Vòmits i nàusees

Durant l’abstinència són freqüents les alteracions del sistema digestiu, com nàusees, vòmits o diarrea.

Manca d’higiene

La vida de l’addicte a l’heroïna gira al voltant del seu consum i descura qualsevol altre aspecte per tal d’aconseguir la seva pròxima dosi. Tant la higiene personal com la del seu entorn deixen de tenir la importància que tenien abans del seu contacte amb la droga.

Desorientació

L’heroïna comporta un deteriorament de les capacitats mentals i cognitives de l’addicte, que solen mostrar-se en forma de manca de criteri, confusió i desorientació.

Paranoia, ansietat i/o depressió

Els trastorns mentals són molt comuns entre els addictes a les heroïnes. Tanmateix, no sempre és fàcil detectar-los, ja que poden passar desapercebuts entre la resta de problemes derivats del consum.

La síndrome d’abstinència en l’addicció a l’heroïna

La síndrome d’abstinència de l’heroïna pot durar entre un i tres dies, després dels quals va perdent força fins a desaparèixer als deu dies, aproximadament.

Els seus símptomes inclouen ansietat, suors, nàusees, vòmits, diarrea i febre, entre d’altres.

Com sortir de l’addicció a l’heroïna?: tractament de desintoxicació


Com en tots els procesos de desintoxicació, el tractament de l’addicció a substàncies comença per contactar amb un equip professional especialitzat que estudiï les circumstàncies particulars de la persona addicta i pugui fixar un pla d’acompanyament i desintoxicació adequat per a ella.

És important comptar amb la col·laboració de l’entorn del pacient per acompanyar-lo en el procés i participar de la seva recuperació a través de sessions de teràpia psicològica grupals.

I no menys relevant és la cura d’aquestes persones del seu entorn quan s’han bolcat en la cura de l’addicte. Només així podran evitar-se o tractar-se situacions de codependència que puguin alterar la vida del cuidador.

Conclusió

L’addicció a l’heroïna sol relacionar-se amb el consum per via intravenosa en entorns marginals. No hem d’oblidar que aquest no és sempre el cas i que l’absència de marques visibles sobre la pell no implica una manca d’addicció.

En cas d’observar en una persona del teu entorn algun dels símptomes descrits en aquest article és important que acudeixis tan aviat com sigui possible a un professional especialitzat en el tractament d’addiccions, ja que una detecció precoç de l’addicció pot ajudar molt a una recuperació exitosa.

Tens algun altre dubte sobre l’heroïna?

Posa’t en contacte amb nosaltres i parlem-ne.

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt
Scroll to Top

Primera visita gratuita

Dona el primer pas per recuperar la teva vida